top of page
תמונת הסופר/תShuli

טל מזור בשינוי מתמיד

עודכן: 24 בספט׳ 2022

כשסיפרתי לה בתחילת השיחה שככל שראיינתי יותר אנשים גיליתי שאני אוהבת לשים זרקור על רגעים של שינוי בחיי המרואיינים שלי, לא ידעתי כלל איזו דלת פתחתי. מסתבר שזה אחד הדברים שהכי מאפיינים אותה! איזה משמח שהפעם מתארחת כאן טל מזור, אישה של שינויים בלתי פוסקים. כל כך הרבה שינויים שבקושי הספקתי לעקוב תוך כדי השיחה... וואו, כמה השראה! כשחשבתי אילו צילומים יתאימו לראיון, הגיעה אליי הזיקית ולא עזבה, עד שמצאתי צלמים שמצלמים זיקיות. הפעם, כיאה לפוסט כל כך מגוון, יתארחו שני צלמים! האחת, אפרת סטרטינר, התארחה כאן בעבר והשני, נדב בגים, חדש לגמרי והגעתי אליו בזכות הזיקית והפייסבוק.


את טל פגשתי בשנה האחרונה, אבל אני עוקבת אחריה כבר תקופה. אני לא יודעת למה, משהו בנוכחות שלה ברשת החברתית משך אותי, אבל לא ידעתי עליה כלום. לא הייתי בסדנאות, הרצאות או קבוצות שלה, לא קראתי את הספר שלה, "הדרך לארץ הא"ס", (מאז הראיון כבר קראתי – מומלץ!), לא נפגשנו באירועים חברתיים. והנה, החיים גלגלו את שתינו לקבוצת מפגש בנושא אחדות, שיזמה רונית נחושתן בפרדס חנה-כרכור ופתאום התחלתי לראות קווי דמיון מעניינים בינינו. ככל שהעמיקה היכרותינו הבנתי שיש כאן מעיין של חכמה, ניסיון חיים, אומץ ויצירתיות מעוררי השראה. אז ביקשתי ממנה לבוא להתראיין, והנה היא כאן.



צילום: נדב בגים

אז איך נצא לדרך עם הראיון הזה? מרגיש קצת כמו המסע של עליסה בארץ הפלאות. לא סתם בחרה טל בדמויות מאגדות קלאסיות כבסיס למודלים לצמיחה שהיא מתארת בספר שלה.

טל בחרה להתחיל מהסוף ולומר שאנחנו נפגשות בתקופה שהיא נמצאת לפני שינוי מאד גדול. "אני מרגישה שהפעם אני באה ממקום אחר. בעבר כל שינוי הגיע עם המון פחדים, צעד קדימה שניים אחורה. מבחוץ אולי זה היה נראה כאילו הכל עובר חלק, אבל עיקר ההתמודדות היא פנימית - האם אני ראויה, האם אני מסוגלת וכו'. הפעם אני יודעת שאני לפני פריצת דרך, אני מרגישה כמו בקינון לפני לידה, ואני מגדילה מיומנויות – זה התחיל מהתמודדות עם האתגר שלי בשפה האנגלית, ממשיך עם ההסכמה להיחשף עוד יותר ממה שאני נחשפת ועוד. מאד מעסיקה אותי השאלה איך מגדילים השפעה מבלי להפוך למפורסמים, על כל המשתמע בכך".

ואחרי ההתבוננות על הרגע הזה, חזרנו אחורה בזמן ועקבנו יחד אחר מהלך חייה של טל. מפאת כמות השינויים, לא אוכל לפרט כאן הכל, תוכלו כמובן להרחיב ולקרוא בספר שלה.


"השינוי הראשון המהותי עבורי התרחש כשהכרתי את אורי, שהיום אני נשואה לו. הכרנו כשהייתי בת 26, בשנת הסטאז' לתואר בחינוך יצירתי. הייתי בתקופה טובה בחיי והרשתי לעצמי, אולי בפעם הראשונה במערכת יחסים, לא לנסות למצוא חן בעיניו, למרות שממש ממש רציתי את הקשר עימו. הרגשתי כבר מההתחלה, ולמרות אי רצונו, שהוא יהיה הנבחר שלי. בחרתי לנוע עם מה שיבוא, ללא הגדרות מראש״.

טל ואורי התחילו את דרכם בתל אביב, משם עברו לערבה ושם הייתה טל גננת, ולאחר כמה שנים הם עזבו והיא עברה להיות רכזת הדרכה בפנימית אלוני יצחק. טל בחרה ללמוד תואר שני בהנחיית קבוצות באמצעות דרמה וסיפור, אך בסוף הלימודים הבינה שהיא לא מעוניינת להיות מטפלת ובדיעבד, הבינה, כי היא למדה את התואר רק כדי להוכיח לעצמה שהיא לא טיפשה. (בשל הפרעות הקשב, שאובחנו רק לאחרונה בגיל 46, הלימודים מעולם לא היו קלים לה אבל היא בחרה ללכת קדימה אל האתגר ולהתמודד איתו).


צילום: אפרת סטרטינר

אז, לא גננת ולא מטפלת והשאלה מה כן?

בימים ההם היא לא הבינה איך להתנהל עם כסף וגם לא הייתה לה תודעת שפע. אבל, "הגיעה אליי הזדמנות של הקמת עסק שאין בו שום סיכון כספי. הלכתי להרצאה והבטחתי לאורי שלא ארכוש שם כלום, ואז… חזרתי עם הערכה שרכשתי... התחלתי ממכירת משחת שיניים בפנימייה". את העסק מזור Forever היא פתחה בשנת 2005, רגע לפני לידת בתה הבכורה.

"עם כל ילד שנולד בחרתי להיות בבית שנה, ובכל שנה כזו נולד עסק חדש", היא מספרת. "כשתמר נולדה, ב 2005, למדתי אימון והקמתי קבוצה לנשים לאחר לידה. הן היו מגיעות לארוחת בוקר ופעילות הקשורה ללידה, ושילמו סכום סמלי של 20 ₪ למפגש. זו הייתה חוויה מופלאה, ואחרי כל מפגש נוספו עוד ועוד נשים".


אחרי ההצלחה הספונטנית, טל התחילה לעשות מפגשים פתוחים אצלה בבית, עם התינוקות. בכל מפגש היא עסקה בניהול זמן, חשיבה חיובית ושפע. הנשים היו מגיעות פעם בשבועיים להרצאה, ואחרי כל הרצאה הייתה עולה נטורופתית או דולה ומספרת על המוצרים של forever . ההשתתפות בקבוצה הזו הייתה ללא עלות והמשיכה שנה. "בדיעבד הבנתי שהקדמתי את זמני. היום, לתת בחינם זה מאד מקובל אבל אז זה היה חדשני ונדיב בצורה שעוררה הרבה פליאה".



צילום: נדב בגים

יועצים רבים אמרו לטל שהיא חייבת להפריד בין האימון העסקי בקבוצה לבין מכירת המוצרים של forever אבל היה לה קשה להפריד בין השניים. "היו לי תרחישי אימה - ממה אני אתפרנס? אבל אחרי שנה בבית עם ביתי השניה, יעל הקמתי את ארגון 'אמ"א שפע' – אמהות מלוות אמהות שיתוף פעולה עסקי - הארגון הראשון שדיבר על קהילה, ופיתוח עסקי שמותאם לנשים . התחלתי לקבל תשלום על ליווי אישי ובאופן מפתיע, במקביל, העסק של Forever המשיך לצמוח, מבלי שאעשה עם זה משהו. זה הרגיש סימן מהיקום להמשיך".


היא התחילה להציע לנשים ליזום עסקים מהבית – וחיברה אותן ליזמויות שבהן יוכלו להרוויח פר הצלחות, תוך כדי שהות עם הילדים כמו לדוגמא מכירת חיתולים אורגניים, משחקי עץ ייחודיים, מוצרי Forever , חנויות אינטרנטיות (הרבה לפני אלי אקספרס ואפילו איביי) וכך עזרה למאות נשים . החזון שחרטה על דגלה של אמ"א שפ"ע היה- לאפשר לאמהות להיות נוכחות בגידול הילדים תוך התפתחות אישית ועצמאות כלכלית.


ב 2011 התחברה טל לראשונה לעולם המשחק למבוגרים, עוד לפני שידעה בכלל שקיים דבר כזה. ״חברתי למאמן עסקי בשם מייקל בן דוד. יחד פיתחנו את שיטת "מהלך פשוט" ולימדנו בעלי עסקים לנהל עסק כמו משחק שחמט. לקחנו כל אחד מתפקידי המשחק ויצרנו הקבלה לתפקיד בעסק . מעל 400 בעלי ובעלות עסקים השתתפו במפגשי המבוא, וכ-100 איש נרשמו לתכנית הליווי. זה היה שינוי גדול מאד עבורי, מעבודה עם נשים בלבד, לעבודה עם קולגה גבר, לעבוד בקבוצות גדולות ועם גברים. פתאום צריך לשכור מקום, לעבוד עם מישהו, להנחות הכל יחד״.



צילום: נדב בגים

ב- 2013 נולד גיא, הילד השלישי. טל ידעה מראש שחשוב לה להישאר בבית בחופשת לידה מוארכת, אך מה שהיא לא צפתה זה שאחרי לידה טבעית היא תצא עם שיתוק ברגל, שנקרא Drop Foot ולא תוכל ללכת. "נאלצתי לקבל הרבה עזרה מהמון אנשים וזה היה חתיכת שיעור עבורי".

ואז הגיע קורס במשחקולוגיה, אותו קיבלה כמתנה ליום הולדתה, מאורי, בעלה. המתנה ששינתה את חייה המקצועיים הגיעה לאחר שהתחילה לפתח משחק לארגון גדול, ונתקלה בהרבה אתגרים. "מסתבר שיצירתיות לא מספיקה כשמדובר בבניית "משחק רציני" לארגון" היא אומרת.


במהלך שיחות עם אנשי מקצוע שעימם התייעצה, אמר לה אחד מהם, שנראה לו שאינה זקוקה לקורס. היא ביטלה את ההרשמה, אבל שבועיים לפני ההתחלה החליטה לחזור. "זה שינה את חיי כי זה אסף את כל מה שידעתי ונתן לו נוסחה. בקורס הכרתי גם את נורית אורבך וגלי אשכול וביחד הקמנו יישות עסקית מאד מיוחדת, שקראנו לה "המשחקולוגיות" – כל אחת היא משחקולוגית בפני עצמה, יש פרוייקטים שאנחנו מפתחות ועושות יחד, אנו חולקות מאגר חומרים משותף, ואנו תמיד נמצאות אחת לעזרת האחרות, עם רצון גדול להצלחה. אחד המחסומים שהיו לי בתחילת דרכי עם ארגונים היה משפט שאמר אדם שאני מעריכה-׳איך את יכולה לעבוד בארגון אם מעולם לא עבדת בארגון?׳ שנים רבות האמנתי למשפט הזה, שהיה נראה כמכשול, אבל היום אני יודעת שזו אחת העוצמות שאני מביאה לעבודה- נקודת מבט רעננה מבחוץ.


צילום: נדב בגים

במשך השנים המשיכה טל ללמוד ולהתפתח כל הזמן בסדנאות מכל מיני סוגים ולפני 7 שנים עברה המשפחה לפרדס חנה-כרכור. "כשעברנו לפרדס חנה סגרתי את אמ"א שפ"ע, ועברתי לעבוד רק עם ארגונים כמשחקולוגית".

"בגיל 43, בשנת 2018 הייתי במצב שהחיים שלי דבש – יש לי זוגיות מעצימה, הורות טובה, חברות, פרנסה ויום אחד תפסתי את עצמי ושאלתי – אלה החיים? אמנם זה לא מובן מאליו מה שהשגתי עד כה, אבל האם כך זה ימשיך, קופי פייסט משנה לשנה? החלטתי ללכת לייעוץ אצל רונן גפני". (למי שלא מכירים, אציין כאן שרונן אדם מרתק ואני לא מופתעת שדווקא אליו הגיעה טל. ראיינתי אותו לפני כמה שנים והקישור יהיה בסוף הפוסט). "רונן אמר דבר פשוט – 'את הפסקת לשחק. הקמת את העסק הראשון – ניסית, נפלת, הקמת, תיקנת, ועכשיו, כשאת במקום שכל כך טוב לך, את שומרת על התדמית ולא מעיזה לקחת סיכונים, ואז משעמם לך'. הבנתי שהוא צודק והחלטתי לצאת למסע לכתיבת ספר ומימון המונים. כתיבת הספר הייתה מתנה מאד גדולה שעזרה לי להבין שמה שעברתי לא היה מזל. חשבתי שאני מזליסטית, אבל בעצם לקחתי בעלות על החיים שלי והיצירה שלי ואז יכולתי גם ללמד הלאה את מה שלמדתי".


צילום: אפרת סטרטינר

טל יצאה במימון המונים עבור הספר "הדרך לארץ הא"ס (הזדמנויות אין סופיות)", ספר שבנוי בצורה מיוחדת, הן מבחינת התוכן והן מבחינת העיצוב. ניתן לקרוא מימין לשמאל, את הסיפור האישי של טל בדרך לארץ הא"ס, או להפוך ולהתחיל משמאל לימין ולמצוא 12 מודלים פרקטיים בהשראת אגדות וסיפורי ילדים.

"זה היה תהליך מטורף. אמנם בסוף גייסנו 77,000 ₪ אבל זה היה תהליך מאתגר. כל יום התקשרתי לאנשים שהוציאו ספר לאור במימון המונים וביקשתי טיפ אחד של משהו לעשות וטיפ אחד של משהו לא לעשות וזה היה מדהים. בסוף יצאתי כל כך מחוזקת ומחוברת לעצמי".

האמת שרק מלשבת עם טל ולשמוע את כל סיפור חייה חשתי סחרחורת קלה, אז אני יכולה לתאר לי באיזו רכבת הרים היא הייתה במהלך הוצאת הספר שלה...


צילום: אפרת סטרטינר

חשבתם שזה עוצר כאן? לא… טל היא ממציאנית סדרתית.


היא הקימה עם טופז שרון את "עפות על החיים" - משחק ליזמות עסקית ולהגשמת חלומות.

את ה"משחכסף" , שזהו משחק יזמות לנשים, שבו ניתן להרוויח כסף מהרגע הראשון, בלי יכולת להפסיד בשום שלב., נסעה עם משפחתה לטיול של חודשיים בניו זילנד, ואז… הגיעה הקורונה. ״במשך 8 חודשים לא היתה לי עבודה בכלל וזו הייתה תקופה שהתחברו כל החלקים שלי. היום אני עדיין מנהלת את קבוצת ״עצמאיות יצירתיות״ בפייסבוק ( שנשארה מתקופת ״אמא שפע״), אני מפתחת משחקים ארגוניים לאלפי אנשים, מנחה תהליכי שינוי ופיתוח מיומנויות נדרשות ליצירת חוסן אצל העובדים, וגם מלווה ומלמדת נשים שמקימות עסק משלהן "באקדמיה המעשית להגדלת הרווחים", בה הן לומדות להוביל בעצמן נשים לשחק במשחכסף, עם מוצרי הבריאות המצוינים של חברת פוראוור.


ב2019, התחילה טל גם ללמוד קונסטלציה עסקית שמאפשרת הסתכלות מערכתית על הדברים - מערכת משפחתית, גם של דורות אחורה וקדימה, וטיפול בהעברה בין דורית לא מודעת. ״זה רלוונטי גם בארגונים – לדוגמא כאשר מתבוננים על כל המנהלים שהיו ועזבו ופוטרו וכו'. מה שמופיע בד.נ.א של הארגון ולא מדובר. לקח לי ארבע שנים להבין מה זה ולהתחיל לסמוך על עצמי. עשיתי קורס קונסטלציה עסקית והבנתי שעכשיו הזמן לחבר בין שלושת העסקים שלי . באחד התקשורים שעשיתי, (עוד מיומנויות שרכשתי בתקופת הקורונה) שאלתי מה משותף לשלושת העסקים – והבנתי שאני מלווה אנשים בתהליכי שינוי, ושהמהות שלי היא ללוות אנשים וארגונים לשינוי בדרכים מהנות. אני מחברת בין יזמות, התפתחות אישית ומשחק. למרות שבעבור רוב האנשים, עשיית שינוי נובעת מתוך קושי וסבל, אני מאמינה שזה לא חייב להיות כך- ואני, והחיים שיצרתי- הם דוגמא חיה לזה. היכולת לעשות שינוי מתוך בחירה ולא מתוך משבר זהו כלי רב עוצמה המבוסס על אחריות אישית מחד, ושותפות עם הבריאה מאידך.


צילום: נדב בגים

שירה והשראה

כבכל ראיון, ביקשתי גם מטל לבחור שיר שמעורר בה השראה. היא בחרה בשיר "יש לך אותך" שמבצעות מירה מסיקה ומיקה משה. את המילים כתבה הודיה חיוט והלחן של אלחנן שלום. כשמאזינים לשיר מאד ברור מדוע טל בחרה בו, כאשה שיודעת לעודד את עצמה להמשיך ולנוע, לחתור קדימה למרות הפחדים והאתגרים וגם לבקש עזרה כשצריך. השיר הזה מצטרף לפלייליסט של הבלוג, בו מופיעים כל השירים שבחרו המרואיינים. מוזמנים להאזין לו כאן.

על המשוררת

הודיה חיוט - נשואה ואמא ל-3 ילדים. ילידת קרית שמונה, שחזרה לגור בה עם משפחתה לאחר שנים במרכז. מרצה במכללת תל חי חוג לחינוך ובחוג ללימודים רב תחומיים וכן פזמונאית. השיר "יש לי אותך" נכתב עבור מיקה משה בת ה-13 בוגרת התכנית 'בית ספר למוזיקה', ובזמן ההקלטות מירי מסיקה נכנסה לאולפן וביקשה להצטרף לדואט, והן הקליטו אותו יחדיו.


על הצלמת

אפרת סטרטינר היא צלמת, פוטותרפיסטית ומנחת סדנאות.

בוגרת בי"ס לצילום "נשים מצלמות", בוגרת לימודי פוטותרפיה במכללת "שילוב" ובמכללת רופין, וכן תואר ראשון בעו"ס.

אפרת מצלמת אנשים, משפחות ובוקים שונים בטבע, צלמת טבע, מוכרת את צילומי הטבע שלה ומנחת סדנאות צילום התבוננות ופוטותרפיה.

"מאז שאני זוכרת את עצמי, אני מחוברת לטבע. הצילום מלווה אותי שנים רבות והפך להיות חלק בלתי נפרד מחיי.

החיבור בין הצילום לטבע פתח לי עולמות שלמים, הרחיב והעמיק בי את הקרבה לטבע, את יכולת ההתבוננות, הרבה מעבר למה שהייתה בי קודם וכיום אני שמה לב לפרטים הקטנים שלפני כן חלפתי על פניהם מבלי לראותם. גם כשהמצלמה לא איתי.

המסר שלי הוא שהיופי נמצא בכל מקום, אפשר לצאת להרפתקה ולגלות קסמים גם במקומות הכי מוכרים לנו, בנופי שגרת היום יום."

אפשר למצוא את הצילומים של אפרת בפייסבוק האישי, בפייסבוק העסקי ובאינסטגראם,



על הצלם

נדב בגים הוא צלם אוטודידקט ומרצה לצילום מאקרו וטבע בבתי ספר לצילום, במרכזי מחוננים, בכנסים ובאירועים שונים. "עוד בילדותי נחשפתי למגוון העצום של היצורים הקטנים החיים סביבנו, להתנהגויות הייחודיות שלהם ולדרך בה הם פועלים. למדתי שהתרחשויות על עלה קטן, יכולות להיות מרתקות לא פחות מהתרחשויות בסוואנה באפריקה ואף יותר! תמונותיי, המציגות את אותם דוגמנים קטנים באור אחר, פורסמו בארץ וברחבי העולם והתגובות המופתעות לגבי קסמם של אותם יצורים קטנים לא איחרו לבוא. האתגר הבא מבחינתי הינו להעביר את הידע והיכולת הזו הלאה, וללמד אחרים כיצד לתעד את אותו עולם קטן מופלא כדי שגם הם בתורם יכירו ויספרו את סיפורם של שותפינו הקטנים." את הצילומים של נדב ניתן למצוא באתר שלו, בפייסבוק ובאינסטגראם.

להרחבת מעגלי החוויה

את שפע היצירה של טל אתם יכולים למצוא במדיות השונות:

באתר של טל - המשחקולוגית - העוסק במיומנויות העולם החדש ובשימוש במשחקיות ליצירת שינויים בחברות וארגונים.

באתר משחקי מנהיגות - אתר מיועד לנשים שרוצות התפתחות אישית וכלכלית.

ואפשר לעקוב אחריה בפייסבוק או באינסטגראם.

הראיון עם רונן גפני כאן.


184 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page